​Mini met schakelproblemen

​Mini met schakelproblemen

Deze Mini kwam bij ons binnen met de klacht dat de automatische versnellingsbak af en toe in storing ging.

Onze bevindingen:

  • Foutcodes aanwezig welke verwezen naar de bedrading
  • Foutcodes kwamen terug nadat er zowel voor- als achteruit werd geschakeld

CVT-principe

De CVT-automatische versnellingsbak van Mini verschilt met een normale automatische versnellingsbak. Bij een normale automatische versnellingsbak wordt gebruik gemaakt van een planetaire tandwielenset met een koppelomvormer. De CVT van Mini beschikt over een elektronisch gestuurde koppeling met platen in een oliebad. Een stalen duwband met vaste lengte die twee dubbelwandige pulleys met elkaar verbindt brengt het vermogen van de motor over op de wielen. Het voordeel is dat de overbrengingsverhoudingen oneindig variabel zijn en schakelt zonder onderbrekingen in de aandrijving.

De storing

Naar aanleiding van de aanwezige foutcodes hebben we de bedrading gecontroleerd op beschadigingen. Na controle en diverse metingen te hebben verricht konden we niet een probleem hierin ontdekken.

En nu?

We hebben informatie ingewonnen alvorens het probleem in de kabelbomen en computer te zoeken. Daaruit concludeerden we dat soms het opnieuw inleren van de parameters van de actuatoren de oplossing bood.

Oplossing

Na het inleren van de parameters functioneerde de automatische versnellingsbak naar behoren en behoorde de problematiek met betrekking tot het voor- en achteruit schakelen tot het verleden.