Ford Focus met brandend ESP-lampje

Ford Focus met brandend ESP-lampje

We werden gebeld door een Ford Focus eigenaar of we zijn ESP/ABS-storing konden verhelpen. De klant had met deze storing een bezoek gebracht aan de dealer en die constateerde een defecte ABS-pomp. Het vervangen van de pomp zou +/- € 2500,00 bedragen. Aan ons werd de vraag gesteld of de diagnose juist was.

Onze bevindingen:

  • ESP-lampje brandde
  • Na het uitlezen van foutcodes kwam foutcode C1440 naar voren

Foutcode C1440 verwijst naar de druksensor in de ABS-pomp. Om zeker te weten dat het probleem hierin zat hebben we diverse metingen verricht. We kwamen helaas tot dezelfde conclusie als de dealer.

Druksensor

In de druksensor zitten verbindingsdraden die maar nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn, ze zijn werkelijk microscopisch klein. Door temperatuurwisselingen en trillingen kan het voorkomen dat deze fragiele verbindingen uiteindelijk breken. Om dit te repareren werken we samen met een electronica revisiebedrijf. Deze demonteren de druksensor die in de ABS-pomp is bevestigd. Na het herstellen van de verbindingen wordt de druksensor terug geplaatst. Daarna wordt er nog een speciale gel aan toegevoegd die trillingen en temperatuurwisselingen afzwakken. Door dit proces is de gereviseerde druksensor betrouwbaarder dan het origineel.

Oplossing

Na reparatie van de ABS-pomp en ontluchten van het remsysteem behoorde de ESP-storing tot het verleden. De keuze van reparatie in plaats van vervanging van de ABS-pomp leverde de klant een forse besparing van de reparatiekosten op.