Ford Transit met vermogensprobleem

Ford Transit met vermogensprobleem

Een eigenaar van een Ford Transit kwam bij ons met de klacht dat de auto geen vermogen had en het motormanagement-lampje brandde. Zodra het contact werd uitgezet leek de storing weg. Na 500 meter rijden kwam deze weer terug.

Onze bevindingen:

  • Foutcode aanwezig welke verwijst naar luchtmassameter
  • Zodra er vermogen werd gevraagd kwam de storing terug

Als eerst concentreerden we ons op de luchtmassameter omdat hier de foutcode naar verwees. De scoop en de laptop werden aangesloten en de proefrit kon beginnen. Er waren helaas geen directe afwijkingen te vinden.

We kwamen erachter dat deze fout ook kon worden gegenereerd als de turbodruksensor storing gaf. We sloten alle apparatuur aan en het viel ons op dat de turbodruk achterbleef zodra er vermogen werd gevraagd. Hierna ging de motor gelijk in “noodloop” en was er helemaal geen vermogen meer. Zou de turbodruksensor stuk zijn?

Oplossing

De uiteindelijke oplossing bleek iets anders te zijn. We controleerden namelijk eerst het gehele inlaattraject op lekkages met onze rookmachine. Door hiervan gebruik te maken kunnen we zelfs de kleinste luchtlekkages vinden. Ook bij deze Ford. Er bleek namelijk een kleine scheur in de intercoolerslang te zitten. Hierdoor ging een gedeelte van de turbodruk verloren waardoor de motor in “noodloop” ging. De slang werd vervangen, de foutcodes gewist en de storing behoorde tot het verleden.