Regelmatige motoruitval Opel Meriva

Regelmatige motoruitval Opel Meriva

Deze Opel kwam bij ons binnen met de storing dat de motor telkens uitviel wanneer de auto tot stilstand kwam, bijvoorbeeld bij het stoplicht.

Onze bevindingen:

  • Motorstoringslampje brandde
  • Na het uitlezen van foutcodes kwam gasklephuisstoring naar voren
  • Motor sloeg alleen af zodra deze op bedrijfstemperatuur was

Hieruit concludeerden we dat het probleem waarschijnlijk bij het gasklephuis moest worden gezocht. Omdat zeker te weten verrichtten we diverse metingen met een scoop. Na het meten op het gasklephuis bleek dat er een signaal naar het gasklephuis werd vermist. Hieruit concludeerden we dat het gasklephuis in orde was en dat we het probleem bij het gaspedaal moesten zoeken.

Het gaspedaal werkt in verband met de veiligheid met twee signalen. Na metingen verricht te hebben op de signalen bleek bij één van de signalen de spanning weg te vallen zodra de motor warm werd. Uit onze werkplaatsdocumentatie bleek dat deze spanning rechtstreeks uit de ECU komt. Voor de zekerheid hebben we ook nog rechtstreeks op de ECU gemeten en deze metingen kwamen overeen.

Veel voorkomend probleem bij Opel

Helaas is het een veel voorkomend probleem bij dit type Opel. De ECU is rechtstreeks op de motor bevestigd en trilt hierdoor continu en wordt afwisselend warm en koud. Conclusie: na verloop van tijd raken de soldeerverbindingen los door de temperatuurwisselingen en slaat de motor bij stilstand uit of in noodloop.

Oplossing

Na vervanging van de ECU en de auto van nieuwe software te voorzien behoorde de regelmatige motoruitval tot het verleden.