Smart Roadster start niet

Smart Roadster start niet

Deze Smart kwam bij ons binnen met de klacht dat deze niet startte.

Onze bevindingen:

  • Motor start niet
  • Motor is van startblokkering af
  • Geen foutcodes aanwezig
  • Auto heeft in het verleden problemen ondervonden met waterlekkage

Als eerste hebben we de accu- en de aanstuurspanning op de startmotor gemeten. Op de startmotor was de voltage correct alleen op de stuurdraad van het relais hadden we geen spanning staan. Omdat het contactslot veel te soepel draaide hebben we de uitgaande spanning op het contactblok gemeten. Dit is bij een Smart geen eenvoudige klus want het contactslot is in het middenconsole bevestigd, dus stoelen en gehele bekleding dienden verwijderd te worden. Het contactblok bleek goed te functioneren. Ook toen we rechtstreeks op de SAM-module gingen meten bleek daar de spanning goed in te komen, echter de uitgaande spanning bij de SAM was niet aanwezig. Uiteraard controleerden we eerst of de zekering nog heel was. Hieruit concludeerden we dat de SAM-module defect moest zijn. De SAM-module is de zekeringkast en een regelmodule, hierin zit ook de startblokkering verwerkt. Na demontage van de module bleek de printplaat vol corrosie te zitten als gevolg van waterlekkage een jaar eerder. De SAM-module hebben we na deze constatering vervangen.

Oplossing?

Na montage en inleren van de SAM-module werd de motor gestart. Deze startte direct alleen tijdens de proefrit bleek de automaat niet meer voor- en achteruit te schakelen. Na een paar keer heen en weer halen schakelde de auto weer, de oorzaak kon dus niet aan de SAM-module of het inleren liggen.

Weer meten…..

Het vermoeden dat deze storing uit de schakelhendel voortkwam wilden we bevestigd zien zodat we een meting met de scoop verrichtten. Bij deze meting concludeerden we inderdaad dat er op de stuurdraden de ene keer wel en de andere keer geen signaal was. Met deze informatie was ons vermoeden bevestigd; de schakelhendel was defect.

Oplossing

Na vervanging van de SAM-module en schakelhendel behoorde de start- en schakelproblematiek tot het verleden.